20-09-06

Boerenkermis

Zoals jullie wel zullen begrepen hebben ben ik woonachtig in een klein boerendorp. Heel landelijk, rustig met alles erop en eraan…De schaapherder laat zijn kudde grazen langs de bermen, de koeien laten hun pladijzen voor wat ze waard zijn, de hanen kraaien rond 4 uur in de ochtend, talloze kippenboerderijen verspreiden hun heerlijke geur, om nog maar te zwijgen van de varkensstallen (gelukkig minder talrijk!)

We hebben ook een wielerclub, een voetbalploeg en een fanfare!

Deze laatste heeft dezer dagen haar blaas- en trommelkunsten kunnen botvieren want…het is september!  En zoals elk boerendorp hebben ook wij steevast de derde week van september “een kermis”! 

Een echte boerenkermis!

Deze begint op zaterdagavond met het traditionele “bal”.  Het hele dorp, jong en oud trekt naar “Mariette”  Het is één van die weinige avonden waarop iedereen iedereen “graag” ziet!  Sommigen zien de man van de buurvrouw die avond zelfs een ietsepietske liever dan hun eigen vent…die ergens een beetje verder aan den toog hangt te lullen met de tapdame van dienst.

Er wordt gedanst, gelachen en vooral veel “gezopen” met veel “gefoefel” als gevolg….

Zondag zie je dan de ganse familie met kinderen en kleinkinderen in hun “zondags” pak paraderen over het landelijke dorpsplein.  Het mag zeven zonnen schijnen (zoals zondag trouwens!) maar men MOET in het nieuw en aangezien het herfst wordt zie je talloze vrouwen puffen in de allermodernste truitjes en broekpakken… Het was geen zicht hoe sommigen met hun splinternieuwe “naald”hakken bleven steken tussen de versleten kinderkopjes van ons oude kerkplein. 

Soit, het gedacht doet veel, nietwaar!?

Maandag herdenken wij onze overledenen. De kerk barst uit zijn voegen van het volk. (iedereen heeft wel eens een geliefde verloren...), en na een uurtje prevelen en snotteren zit de plicht erop!  Op naar de staminée…het wordt stillekes op straat. Na ettelijke uren zie je het beeld van zwalpende mannen die luid lallend hun weg huiswaarts naar de vrouw zoeken. (dezen hielden het niet zolang vol en gaven er na slechts enkele uurtjes de brui aan!)

Dinsdag, rustdag!  Voor eventjes toch, want morgen, woendag is het “jaarmarkt” De TOPdag!

’s Morgens worden er paarden gewikt en gewogen, en worden er prijzen uitgereikt!  Kinderen mogen met hun troeteldier komen showen (enkele sukkeltjes staan daar zelfs met hun goudvis!) en worden beloond voor de moeite met een habbekrats.

’s Middags is er voor elk wat wils. 

Kinderen draaien op volle toeren mee met de molekens en halen halsbrekende toeren uit om toch maar die fladderende “floch” te pakken te krijgen, luidkeels aangespoord door mama, soms papa, en vooral  oma’s.  Alleen kleine Coltrui begreep het niet zo goed, zij bukte zich telkens ze onder dat  “rare” ding kwam!

Het mannelijke geslacht trekt zich meestal terug achter een biertje….rustig aan, want ’s avonds is Mariette er weer met haar hompa-hompa muziek en vloeit het bier rijkelijk de tapkraan uit…....tot in de vroege uurtjes....

Daarna  is het afgelopen, gedaan, schluss!

Tijd om de levers te zuiveren….

Tijd om de katers te verdrijven….

De stilte valt opnieuw over het dorp.  

 

 

 

13:52 Gepost door Chinezeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

09-09-06

Monsters!

              

 

 

September !

Mijn griezelmaand!

De maand bij uitstek waarin ik ’s morgens argwanend de douche instap en ‘s avonds met een bonkend hart naar de bedstee trippel…( Jullie moesten mijn ogen eens zien rollen).

De maand waarin ik steevast de wc-bril optil alvorens mijne frons te settelen.…(Doe me maar eens na, met die stuitende kak in je lijf!)

De maand waarin ik slechts één oog ontspanning gun om het andere op “quivive” te zetten…..(Geen mooi zicht, trouwens)

De maand waarin ik elke avond onder het echtelijke bed duik ter inspectie…(Helemaal geen "aan"zicht!)

De maand waarin ik niet “achteloos” de vuile was uit de mand grabbel….(Met duim en wijsvinger wordt elke boxershort of slip gekeurd!!)

De maand waarin ik niet in mijn schoenen stap zonder deze eerst eens goed in elkaar te hebben geramd….

De maand waarin ik zelfs elke bruuske beweging van mijn huisdieren veracht…..

De maand waarin ik ’s nachts mijn kinnebakkes met elastiekjes toesnoer..

Geef toe, het is een griezelmaand!

Misschien niet voor jullie, maar …ik gruwel van huisspinnen!!!!!

Buiten mogen ze krioelen zoveel ze willen, maar in huis vind ik ze angstaanjagend.

Seffens doe ik mijn ronde weer….duimen maar!!

21:08 Gepost door Chinezeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |