20-09-06

Boerenkermis

Zoals jullie wel zullen begrepen hebben ben ik woonachtig in een klein boerendorp. Heel landelijk, rustig met alles erop en eraan…De schaapherder laat zijn kudde grazen langs de bermen, de koeien laten hun pladijzen voor wat ze waard zijn, de hanen kraaien rond 4 uur in de ochtend, talloze kippenboerderijen verspreiden hun heerlijke geur, om nog maar te zwijgen van de varkensstallen (gelukkig minder talrijk!)

We hebben ook een wielerclub, een voetbalploeg en een fanfare!

Deze laatste heeft dezer dagen haar blaas- en trommelkunsten kunnen botvieren want…het is september!  En zoals elk boerendorp hebben ook wij steevast de derde week van september “een kermis”! 

Een echte boerenkermis!

Deze begint op zaterdagavond met het traditionele “bal”.  Het hele dorp, jong en oud trekt naar “Mariette”  Het is één van die weinige avonden waarop iedereen iedereen “graag” ziet!  Sommigen zien de man van de buurvrouw die avond zelfs een ietsepietske liever dan hun eigen vent…die ergens een beetje verder aan den toog hangt te lullen met de tapdame van dienst.

Er wordt gedanst, gelachen en vooral veel “gezopen” met veel “gefoefel” als gevolg….

Zondag zie je dan de ganse familie met kinderen en kleinkinderen in hun “zondags” pak paraderen over het landelijke dorpsplein.  Het mag zeven zonnen schijnen (zoals zondag trouwens!) maar men MOET in het nieuw en aangezien het herfst wordt zie je talloze vrouwen puffen in de allermodernste truitjes en broekpakken… Het was geen zicht hoe sommigen met hun splinternieuwe “naald”hakken bleven steken tussen de versleten kinderkopjes van ons oude kerkplein. 

Soit, het gedacht doet veel, nietwaar!?

Maandag herdenken wij onze overledenen. De kerk barst uit zijn voegen van het volk. (iedereen heeft wel eens een geliefde verloren...), en na een uurtje prevelen en snotteren zit de plicht erop!  Op naar de staminée…het wordt stillekes op straat. Na ettelijke uren zie je het beeld van zwalpende mannen die luid lallend hun weg huiswaarts naar de vrouw zoeken. (dezen hielden het niet zolang vol en gaven er na slechts enkele uurtjes de brui aan!)

Dinsdag, rustdag!  Voor eventjes toch, want morgen, woendag is het “jaarmarkt” De TOPdag!

’s Morgens worden er paarden gewikt en gewogen, en worden er prijzen uitgereikt!  Kinderen mogen met hun troeteldier komen showen (enkele sukkeltjes staan daar zelfs met hun goudvis!) en worden beloond voor de moeite met een habbekrats.

’s Middags is er voor elk wat wils. 

Kinderen draaien op volle toeren mee met de molekens en halen halsbrekende toeren uit om toch maar die fladderende “floch” te pakken te krijgen, luidkeels aangespoord door mama, soms papa, en vooral  oma’s.  Alleen kleine Coltrui begreep het niet zo goed, zij bukte zich telkens ze onder dat  “rare” ding kwam!

Het mannelijke geslacht trekt zich meestal terug achter een biertje….rustig aan, want ’s avonds is Mariette er weer met haar hompa-hompa muziek en vloeit het bier rijkelijk de tapkraan uit…....tot in de vroege uurtjes....

Daarna  is het afgelopen, gedaan, schluss!

Tijd om de levers te zuiveren….

Tijd om de katers te verdrijven….

De stilte valt opnieuw over het dorp.  

 

 

 

13:52 Gepost door Chinezeke in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Chinezeke Wat lijkt me dat gezellig. Ik woon welliswaar in een dorp maar het is een groot dorp. Natuurlijk hebben wij hier ook een kermis en de nodige feestelijke dagen maar het is toch anders.
Aan de andere kant weet ik of niet of ik de sociale controle van een boerendorpje wel zo leuk vindr. Ik ben ook wel wat van de anonimiteit.
Ik wel een mens van tradities en ik dat mis dat hier wel es.
Chinezeke, nog een fijne dag vandaag. Geniet van het heelijke herfstzonnetje.
Lieve groet

Gepost door: Purplerose | 21-09-06

tja... chinezeke op nen boerenkermis kennen ze dat mss nog...doodsimpel elkaar graag zien...oogje dichtkijpen als hij kijkt naar de buurvrouw...ni morren als hij drie weken op het land patatten aan het steken is tot 's avonds laat...dat hij meer tijd bij zijn koe (lees werk) zit dan bij de haard...goh moesten ze alleen maar eens weten dat ik eigenlijk een boerin ben in hart en nieren he ;-) Gewoon graag zien ...ik ken het nog hoor chinezeke !

Gepost door: zuchtje | 23-09-06

Hier ook ! Hier ook kermisweekend, maar niet meer van iedereen kent iedereen, meer van kopen op de braderij en op de jaarmarkt en geld opdoen op de kermis. Niet echt aan mij besteed.
Veel plezier en wel zot maar niet te zat, hé !
Groetjes

Gepost door: Anneke | 23-09-06

bij ons is dat gelukkig ook al voorbij...

Gepost door: Anne | 25-09-06

De kermissen van tegenwoordig.... Ze blijven draaien precies hé;-)

Gepost door: zuchtje | 02-11-06

De commentaren zijn gesloten.