24-03-06

Tomatensoep met ballekes

 

Een bord vol melancholie. 

Ik las bij http://anneketanneke.skyblogs.be  haar aangrijpend verhaal. 

Eénieder zal wel een herinnering hebben aan die o-zo-gegeerde “bollekessoep”!

Voor de één brengt zij troost, voor de ander ergernis.

Welk kind houdt er niet van, die onregelmatig-gedraaide gehaktballekes op te vissen uit dat heerlijk ruikende dampende oranje vocht.

Verdomme het water komt me in de mond.

Kleine Coltrui is er verzot op, weliswaar meer op de bollekes dan op de soep!

Toen mijn eigen kinderen nog klein en lief waren was het HUN soep.

Op communiefeesten was het DE soep voor “de kinderen”. ( Ik heb me dikwijls beklaagd dat ik niet aan hun tafel mocht aanschuiven want de “consommés”  en dergelijke konden me gestolen worden.)

Toch , voor mij persoonlijk, is het aandenken niet al te positief.

Hoe kan het ook anders?

Als kind was ik nogal een koppige trien.

En zo gebeurde het dat....

Wanneer ik zei dat ik geen trek had in soep, dan was dat ook zo en hoefde ik geen soep! Mijn vader was echter van een andere mening. Ik moest en zou aan tafel blijven zitten totdat mijn soep uitgelepeld was.  Ik weet begot niet hoelang ik daar gezeten heb, maar toen ie naar de keuken trok om “de zondagse entrecôte” te gaan bakken, zag ik mijn kans schoon.  Met de tong gekruld uit de mond, ogen gefixeerd op het  bord met kabbelende inhoud tippelde ik op mijn kleine tenen richting keukengootsteen…..

Juist toen ik de drempel tussen living en keuken vlekkeloos had  overschreden, gebeurde het!  Ik stond oog in oog met vaders wit zondags hemd en kon tot mijn grote ergernis mijn pasjes niet meer terugzetten.  Het onvermijdelijke gebeurde…vaders hemd werd gekleurd alsook mijn o-zo-gevoelige bips!

Ik zal het wel weeral verdiend hebben zeker?

15:37 Gepost door Chinezeke | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

maar toch... ge had dat niet verdient, mijn dochtertjes lusten ook die oranje soep niet, alleen de ballekes.
Ik moet altijd groene soep voor hen maken;-)
Chinezeke een heel fijn weekend .
En toch wacht ik op dat snoetje ;-)

Gepost door: zuchtje | 24-03-06

eten en consoorten Bij mij hebben ze dat ook geprobeerd toen ik klein was. Bord uit eten of ge komt ni van tafel. Awel ik bleef zitten en zitten, tot zij er zot van weren ;-) opdendeur moest ik nog enkel proeven van vieze dingen, maar me dwingen hebben ze nooit meer gedaan.

Gepost door: Lain | 24-03-06

Ik ben nog altijd klein en en lief! En ik ben verzot op al opi's soepkes. Maar de ballekes zijn voor de kwebbels.

Gepost door: Eva | 26-03-06

*** Hier eet gelukkig iedereen graag tomatensoep met ballekes, zelfs sinds kort Stofke, de moeilijkste eter van het gezin, wat op zich al een hele prestatie is.

Gepost door: Crisje | 26-03-06

Schwarzwürzeln In mijn kindertijd werd (onterechte) kritiek op de bereidingen als volgt besanctioneerd: a) verplicht proeven en b) bij weigering een extra schep van het gewraakte kooksel. Zo heb ik als knaap van 9 eens bijna 20 uur met een bord schorseneren opgescheept gezeten. Ik weigerde halsstarrig te proeven, mijn ma weigerde halsstarrig iets anders voor te schotelen. Schaakmat dus. De volgende dag heb ik bij het ontbijt één stukje schorseneer geproefd. En sindsdien weet ik in minstens 6 talen wat schorseneren zijn, want ik wil ze NOOIT nog op mijn bord, die vieze zwartwortelen.

Gepost door: Stof | 27-03-06

@ Stof En je zult wel beseffen zeker wat een werk het is die "zwartwortelen" te moeten kuisen....en dan tot de ontdekking komen dat het voor niks geweest is..!!! Je zou verdomme voor minder!

Gepost door: chinezeke | 27-03-06

bwakkies soep!
jeugdtrauma a volonté! UUUUUUUUUUUUUUUUREEEEEEN heb ik daar aan de tafel versleten hangend boven het bord dampende soep... Op den duur was die ijskoud en het enige wat toen dampte was mijn vaders hoofd. Ik zou niet van tafel mogen als ik dat bord niet op had... Ik weigerde pertinent, klein en koppig en dapper als ik was: neen is neen (en dat is het nog steeds bij me)...
Enkel tomatenROOMsoep met ballekes, dat lustte en lust ik nog steeds... Maar van alle andere soepen, nope, ik zal ze niet zelf gaan maken voor mijn eigen te plezieren... dat jeugdtrauma zit nog steeds ter hoogte van mijn smaakpapillen denk ik dan... Verse soep gaat er bij mij niet in...

Gepost door: abnormalia | 28-03-06

De commentaren zijn gesloten.