23-10-05

opgroeien

Kleine Coltrui (Robin dus) was dit weekend nog eens op logement. Het is verbazend hoe snel zo’n kind evolueert.

 Sinds 1 september maakt zij de schoolkoer onveilig en – zo stel ik het me enigszins toch levendig voor – belaagt zij de juffen met allerhande moeilijke vraagjes. Uiteraard leert zij er enorm veel bij, wat ook de bedoeling is.

Zo zijn er sommige dingen gewijzigd….door het naar school gaan, maar natuurlijk ook doordat ze een echt klein “mensje” aan het worden is…

Waar ze vroeger in de richting van het kleinste kamerke holde, luidkeels roepende :  “ Pipi doen!” (met de nadruk op de p’s, zoals die in “Pipi Langkous”uitgesproken worden) is het nu :“Ik ga effie pipi doen.”  Je hoeft haar niet meer achterna te hollen om eerst die ene moeilijke knoop los te peuteren, nog wat kledingstukken naar omlaag te trekken, teneinde haar zo vlug mogelijk op “den bril” te kunnen hijsen.  Neen, niks van al dat hilarisch gedoe, ons klein meisje doet dat wel even alleen op een rustige - voor zover zij “rustig” kan zijn -  manier.  Je hoeft enkel even te wachten om dan het éne afgescheurde velletje papier in ontvangst te nemen dat ze je toesteekt met een:”hier!” Met een grijns van ongenoegen moest ik vaststellen dat ze op school nog altijd even “zuinig” leren omgaan met alledaagse dingen!  Ergens hoop ik toch dat de juffen voor zichzelf er iets verspilzuchtiger mee omgaan.

Waar ze vroeger tijdens “de badscène” heel de kamer onderspatte..zat ze nu te improviseren met wederom de tandenborstel van Nonkel Kakkenest. “Da’s van Nonkel B. hé?” “Ja, Robin.” “Maar ook van Robin hé ?” “ Ja, Robin” “ Wij moeten delen hé ?” “ Tuurlijk, zoeteke!”

 Daar zit de verwachte spruit nummer 2 voor iets tussen, vermoed ik. Ook  hebben we elkaar een schuimige baard aangesmeerd – ik naast het bad, zij erin  -  waarop ze het uitproestte…

Waar ik haar vroeger lekker onderduffelde in haar bedje, een kusje en een “slaap lekker, slapedodo en nog van al dat, zoeteke!” mocht ik nu een verhaaltje voorlezen..weliswaar met mijn eigen woordjes.  Koningin Fabiola maakte het allemaal een beetje te hoofs!!!

’s Morgensvroeg bleek ze nog steeds hetzelfde knuffeltje..alleen, de pamper bleek onaangeroerd. “Ik ga pamper uitdoen,hé ?” Riep ze me toe met een donkere blik van " heb het toch gezegd, pampers zijn niet meer nodig!" Toen ik aanstalten maakte haar te helpen bleek ik overbodig:”Neen, ikke doen!” En op één, twee, drie floepte de pamper door de kamer. Hopelijk evolueert ze hierin niet te erg!

Op naar de keuken, ik toch..zij daarentegen holde richting TV-kamer.  Voor TamTam en Co , zat mijn kleindochter, lekker ingeduffeld in warme pyjama en dito sloefjes, te genieten van een “gewonnen” of is het nu “verloren” boke met mijn kleine trouwe viervoetertjes aan de haar leuke sloefjes.

Haar ochtendbad bleek nog méér te behagen…Na 10 minuutjes..”Kom, zoeteke, we gaan de kleedjes aandoen!” “Ben nog niet klaar..nog niet klaar!” “Oké, nog even dan!” Weer werd ik versierd met een baard en wederom gegiechel..”Stillekes zijn voor opi he..opi slaapt nog…” Met haar kleine wijsvingertje plette ze haar vooruitgestoken lipjes. Dit duurde echter niet lang want ze had me inmiddels tot een ware Sinterklaas omgetoverd met het nodige kabaal vandien.

Later, kwam “opi” naar beneden..Ze glunderde:”En, opi..heb je goed geslapen?” Waarop ze prompt om Opi’s nek vloog…Schattig, niet?  Laat ze maar lang zo blijven!

 

 

 

 

 

 

 19:43 Gepost door Chinezeke | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Mag ik eens iets vragen? ben jij de wederhelft van http://www.zinloos.be/blog??? Ik weet het mijne euro valt HEEL laat maar t'is soms zo moeilijk om de ene blogger aan de andere te linken, maar ik las hier net 'kleine Coltrui' en toen moest ik denken aan hem. :-)

Ja, kleintjes ze worden zo snel groot...zo stond mijn oudste van 5 zo verwonderd toen hij zag dat die appeltjes in de kookpot veranderden in appelmoes en die opmerking errond...grappig. :-)

Gepost door: Lara | 24-10-05

oei.. de wederhelft? Die "zinloos" = Coltrui...en is mijn oudste zoon!!
Kleine Coltrui is mijn "klein"dochter!
En wat was die opmerking dan?? over de appeltjes bedoel ik.

Gepost door: chinezeke | 25-10-05

Even komen bijlezen wat een prachtig verhaal over je kleindochter. Ze zit zo te lezen in de ,ikke zelf doen, periode, schattig.
Fijne avond nog,
groet

Gepost door: Purplerose | 25-10-05

Volgens mij is dat al een even grote kapoen als haar Omi ;) Geniet ervan, ze zijn al zo vlug groot !

Gepost door: Anneke | 25-10-05

Oei... Is zo moeilijk om iemand te herkennen zo via blog en wetende dat ik eerst dacht (in het begin van mijn blogperiode) dat Coltrui van het vrouwelijke geslacht was *bloos* *bloos* *bloos* Ik ben al serieus afgegaan :-s

Ik hoop dat je het niet verkeerd opvat, het was geen belediging hoor, maar t'is zo moeilijk om een gezicht een leeftijd op jullie te plakken en ik kom wel lezen maar mijn geheugen is gelijk een zeef en kan moeilijk alles aan elkaar knopen en puzzelen is niet echt mijn sterkste kan. :-/

Een heel prettig weekend! :-)

Gepost door: Lara | 28-10-05

tja.. Lara, het is je vergeven!! De jeugd van tegenwoordig vergeet blijkbaar vlugger als die goei oude dozen hé?

Gepost door: chinezeke | 28-10-05

De commentaren zijn gesloten.