07-09-05

Bob et Bobette

Dinsdagavond! Een avond zoals zovelen..eten, afwassen, keuken opruimen, deze keer zelfs nog even propere lakens opleggen. Met één sloop in de hand word ik plots opgeschrikt door een oorverdovend gekef!  HET teken aan de wand...er heeft iemand het aangedurfd zich op de oprit te begeven. Daar staat ze dan, mijn lieve collega, geflankeerd door twee giechelende tieners! Tevergeefs poogt ze mijn dappere wakers van zich af te schudden, terwijl haar kroost zich verkneukelt in al dat gekwispel. "Hier zijn we dan!" lacht ze.  Ik gooi het stuk beddengoed terug op de plaats waar ik dat opgevist had en antwoordde: " Ahah, hier zie, zet ullie neer!" Een beetje overdonderd..een weekdag...kindertjes..19 u 45...Soit, ik werd niet lang in het ongewisse gelaten.."Morgen hebben ze Frans, en ze weten niet goed hoe ze het uitspreken moeten!" Mijn neus begon te glimmen. Komt ze nu echt naar mij voor franse les? Ja, dus!
Ik plofte me neer aan tafel en vroeg m'n leerlingetjes plaats te nemen links en rechts van mij. Den "Eventail" in het midden.  Ik schonk me een glas wijn in en vroeg m'n ventje: " Zoet, geef haar ook eens een glas aub!" wat ie prompt deed, zichzelf uiteraard niet vergetend!!
Met z'n vijven rond Bob en Bobette dus.  "Het is simpel!" begon ik..hoewel, simpel??? Waarom klinkt femme als famme en fille als filje?? En dan het mysterie van "un" en "une"?? Soit, het was gezellig, geestig zelfs.  Mijn leerlingen begonnen aarzelend."Bob est une.." "Neen! Bob is mannelijk!!" "Mannelijk is "un"..klinkt zwaar..horen jullie dat?" " " Une" is vrouwelijk, klinkt licht en fijn!!" Nu kan ik me best voorstellen dat ze bij het aanschouwen van hun "lerares" niet het verband zagen tussen vrouwelijk = licht, fijn!! Doch, dit terzijde.
Na verloop van tijd, werden ze zelfzekerder. Het ging zelfs vlot, zeer vlot! "Wat ben ik?" vroeg ik "Une fille!" klonk het uit het mondje van het meisje. M'n neus begon te joeken, doch eerlijkheidshalve berispte ik haar en zei " Neen, ik ben een VLAM, zoals je mama..maar vergeet even die L.." " Ah, ja, une famme!" fluisterde ze.  En ze zijn het niet meer vergeten, ook niet na al dat balgooien met mijn woeffies!
Ze hadden me beloofd, 's anderendaags wat vroeger op te staan om te herhalen.  Vandaag vertelde mijn collega dat haar zoontje vanmorgen in zijn bedje aan het oefenen was van UN en UNE en FILJE en FAMME!!  Prachtig, niet? Ik ga ze blijven volgen..mijn discipeltjes!!

22:29 Gepost door Chinezeke | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Frans? Als Limburgse Ollander kan ik het promoten van het Frans in België natuurlijk niet als een positieve ontwikkeling zien. Maar je kunt wel enorm leuk schrijven ;-)

Greetz Felix

Gepost door: Felix van Ballegooij | 08-09-05

oei dat zijn idd de rampen van elke tiener :p

Gepost door: Anne | 08-09-05

oke... Ik kortwiek in het vervolg je haag...en jij leert mijn kindertjes frans ;-)
misschien dat ze er bij jou de aandacht wel bij houden.

Gepost door: zuchtje | 08-09-05

* Oeioei... na één week al op bijles moetne komen... dat belooft voor de rest van het schooljaar!

Gepost door: kaatje | 08-09-05

hehe @Zuchtje: Afgesproken!!
@ Kaatje: het was nu niet bepaald en bijles hé! Het was hun eerste lesje frans.. mama kan het niet, papa is er nooit..en de kindjes zijn niet bepaald leergierig..wat doe je dan als welopgevoede chinees?? Helpen, nietwaar? ;-)

Gepost door: chinezeke | 08-09-05

Fanfrelouche of hoe werd schanulleke ook alweer genoemd?
Pure nostalgie!

Gepost door: Tinkerbell | 14-09-05

inderdaad Tinkerbell..maar zover zitten we nog niet..Fanfrélouche, moeilijk toch voor die kleintjes, niet? Zaterdagvoormiddag tweede les EN schrijven erbij!! Ben benieuwd!

Gepost door: chinezeke | 14-09-05

De commentaren zijn gesloten.